Bestuiving

Aardbeien onder glas

De bestuiving van aardbeien is een vak apart. De aardbei is voor een goede bestuiving afhankelijk van insecten. Bijen lenen zich hier perfect voor, aangezien ze bloemvast zijn. Professionele inzet van bijenvolken onder glas zet zoden aan de dijk, bijen verzorgen met hun bestuivingscapaciteit voor grootschaligheid.

Bijen zijn naast bestuivers ook een graadmeter voor het klimaat in de kas. Bijen zullen alleen vliegen op het moment dat de plant en bloem hier klaar voor is. Ook wanneer de lichtintensiteit, luchtvochtigheid en temperatuur in orde zijn, zullen bijen pas hun werk gaan doen. Hierop kan een teler sturen om de bestuiving te optimaliseren. Door de inzet van bijen in de teelt van aardbeien onder glas, is er 10% meer A-kwaliteit vruchten mogelijk.

Met alle kennis en kunde verzorgen wij al vanaf het begin de bestuiving van aardbeien onder glas in de voorjaars-, najaars- en doordragende teelt. Hiervoor stellen wij, in overleg met de opdrachtgever, een bestuivingsplan op om de bestuiving te optimaliseren.

Zaadteelt

Inzet van bijen onder glas en in tunnels voor zaadveredeling en zaadproductie is dé specialiteit van Imkerij Cox, hierin hebben wij al ruim 20 jaar ervaring!

Bestuiving in kleine compartimenten en onder verschillende omstandigheden is maatwerk. Hierbij is verzorging van bijenvolken tijdens de bestuiving van groot belang. Extra inzet van bijenvolken of het wisselen gedurende de bestuiving om voldoende vliegbewegingen te garanderen zijn hiervan voorbeelden.

Zachtfruit

Bramen en frambozen produceren veel nectar. Als deze nectar niet wordt weggenomen door bijen, kan er op de vruchten schimmelvorming ontstaan en dit veroorzaakt kwaliteitsproblemen. Bijen bestuiven de bloesem en ontnemen de nectar, waardoor er betere en schone vruchten vormen.

Blauwe bessen hebben een massale dracht en met de diversiteit van rassen is het van belang om voldoende en vitale bijenvolken in te zetten. In perioden van slecht en koud weer zijn sterke bijenvolken belangrijk, omdat bestuivingsperiodes kort kunnen zijn. Met hun bestuivingscapaciteit zijn bijen hier uitermate geschikt hiervoor.

Appels en peren

Vitale bijenvolken en de specialisatie van de opdrachtgever, spelen een grote rol in de bestuiving van appels en peren. Bij optimale (weers)omstandigheden, is het mogelijk dat de bestuiving binnen 5 dagen is voltooid. Bij ongunstige omstandigheden, wordt de bestuiving verlengt om de latere bloesem te garanderen.

Groenten

Bij diverse (glas)groenten is het inzetten van bijen noodzakelijk om de bestuiving te garanderen. Dit gebeurt vooral bij groenten als courgette, aubergine en paprika. Stuifmeel kan ook zorgen voor allergische reacties van medewerkers. Door de inzet van bijen, wordt dit stuifmeel verzameld waardoor dit minder overlast geeft.

Bijen als bestuivers ontnemen veel werk binnen de teelt. Zij nemen het werk over van handmatige bestuiving door mensen. Daarnaast is de bestuiving door bijen ook vele malen secuurder en beter voor het eindproduct.