Over ons

Imkerij Cox is officieel opgericht in januari 2015, door Robert en Lisette Cox, maar daar gaat een flinke geschiedenis aan vooraf. Wij nemen u graag mee in ons verhaal!

Imkerij Cox

Als écht familiebedrijf bouwt Imkerij Cox al 3 generaties aan het door ontwikkelen van Imkerij Cox. Waar 50 jaar geleden Robert Cox passie voor bijen met de paplepel ingegoten kreeg door vader Hub Cox, staat inmiddels de 3e generatie, Stef en Joep, klaar om bij te springen in het bedrijf. Robert en zonen richten zich op het houden en verzorgen van de bijen en de productie van bijenproducten is in handen van Lisette Cox.

Het thuishonk van de imkerij is Castenray, maar de bijenvolken zijn te vinden op vaste standplaatsen van Gennep tot Neer. Met de ervaring die Robert op deed bij de imkerij van zijn vader Hub, het veredelingsbedrijf waar hij jaren werkzaam was en de vele cursussen waar hij aan deelnam, is Imkerij Cox uitgegroeid tot een professionele imkerij boordevol kennis en passie voor bijen. Waar de focus binnen de imkerij voornamelijk ligt op de bestuiving van zacht- en hardfruit, zaadteelt en groentes, wordt de vraag naar verkoop van bijenvolken en bijenproducten steeds groter.

De expertise van Imkerij Cox zit hem in het ontzorgen van klanten door het plaatsen van bijenvolken ter bevordering van de bestuiving van gewassen. Wij werken met korte lijnen, reageren flexibel op vragen vanuit de sector en leveren hoge services.

De geschiedenis van de imkerij gaat ver terug in de tijd, wij delen ons verhaal graag:

1965

Hub Cox , de vader van Robert, start met het houden van bijen als hobby, ter bevordering van bestuiving voor de gewassen op de boerderij.

1970

Al van kleins af aan was Robert bij de bijen te vinden. 

Links zien we familie Cox richting de heidevelden gaan om naar de bijen te gaan kijken die op de heidebloesem staan. 

Rechts is Robert al als kleine jongen te vinden bij een net geschepte zwerm. 

Familie Cox - Imkerij Cox Robert en Jos cox - Imkerij Cox

1980

Al snel kreeg Hub, de vader van Robert, de vraag van augurken telers of er bijenvolken ingezet konden worden voor de bestuiving. Aan deze vraag werd dan ook voldaan. De imkerij groeide voor die tijd al snel uit tot een redelijk omvangrijke bestuivingsimkerij.

Ook werd er naar de koolzaadvelden in de Flevopolder gereisd. De Flevopolder was in die tijd (april/mei) geel van de koolzaad bloesem. Koolzaad werd ingezet om de polder te ontzilten, maar het leverde ook veel honing op.

1990

Na jarenlang over de schouder mee te hebben gekeken bij vader Hub, werd het voor Robert tijd voor een imkercursus. Vanaf die periode gaat het snel, Robert & Hub verzorgen samen de imkerij. De vraag naar bijen voor de bestuiving blijft groeien.

Imkerij Cox - terug in de tijd

2001

Vanaf 2001 is Robert als fulltime imker aan de slag gegaan bij een veredelingsbedrijf in Horst. Er wordt een professionele imkerij opgezet voor de bestuiving van zowel nieuwe asperge rassen als zaadproductie en de ontwikkeling van nieuwe aardbeienrassen. De planning en uitvoering van de bestuiving behoren tot zijn verantwoordelijkheid.

2001-2015

In die periode werden er diverse cursussen gevolgd, o.a.: gevorderden-, bestuivings-, drachtplanten- en de koninginnenteeltcursus. De eigen imkerij wordt aangehouden en groeit. De bijen worden gehouden in een steeds groter wordend werkgebied. De imkerij groeit van 30 volken in 2001, naar 250 volken in 2015. In deze jaren beheert Robert 2 imkerijen, zowel bij zijn werkgever als  zijn privé imkerij. Wat begon als een hobby….

2015

Door de professionalisering/specialisering in de sector, schrijven Robert en Lisette zich in bij de Kamer van Koophandel en vanaf 2015 zijn we een officieel bedrijf: Imkerij Cox, daarna gaat het nog sneller!

Stef en Joep volgen in dat jaar samen de beginnerscursus en enkele jaren later ook de bestuivingscursus. De derde generatie staat in de startblokken!

2018

Medio 2018 gaat Robert uit dienst bij zijn toenmalige werkgever. De imkerij van de werkgever waar hij verantwoordelijk voor was, wordt overgenomen. Vanaf nu zijn Robert en Lisette volledig zelfstandige ondernemers en Stef en Joep springen bij waarnodig. Door deze overname heeft Imkerij Cox 800 bijenvolken, bestemd voor de bestuiving van diverse gewassen in de zaadveredeling, fruitteelt, groenteteelt en glastuinbouw.

De kracht van Imkerij Cox zit in de kennis en ruim 75 jaar ervaring over 3 generaties op diverse vakgebieden, zowel nationaal als internationaal.